Valeriu Gheorghiță: „Până la acest moment sunt declarate 2.273 de doze pierdute. Este mult sub ceea ce noi ne-am asumat”

Valeriu Gheorghiță: „Până la acest moment sunt declarate 2.273 de doze pierdute. Este mult sub ceea ce noi ne-am asumat”
Publicat: 16/02/2021, 17:36
Actualizat: 06/04/2021, 14:33

Comitetului Național de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, a precizat că până acum au fost 2.273 de doze pierdute.

Coordonatorul vaccinării anti-coronavirus, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marți într-o conferință de presă că numărul dozelor de vaccin irosite este cu mult mai mic decât se așteptau autoritățile.

„Este mult sub ceea ce noi ne-am asumat, conform hotărării de Guvern”

„Pot să vă spun că din toate dozele distribuite deja distribuite până la acest moment sunt declarate doze pierdute 2.273, ceea ce reprezintă 0,2% din totalul dozelor utilizate. Este mult sub ceea ce noi ne-am asumat 0,5% și respectiv 10% conform hotărării de Guvern.

Din punctul de vedere al gestionării dozelor, noi am considerat o limită de circa 0,5% în care am putea să ne încadrăm ca număr de doze pierdute pentru că se pot întâmpla anumite incidente care compromit lanțul de frig și pot să invalideze un număr mare de doze. Din acest punct de vedere, atenția noastră este una cât se poate de bună și în baza procedurilor și instrucțiunilor încercăm să reducem la minimum riscul de a se întâmpla asemenea evenimente”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Care este profilul persoanei care a avut reacții adverse post-imunizare

Valeriu Gheorgiță a făcut declarații despre tipurile de reacții în urma administrării celor trei tipuri de vaccinuri, subliniind astfel că vârsta mediană a persoanelor care le-au raportat este de 41 de ani, iar 77% dintre aceștia sunt de sex feminin.

„Este un element important în ceea ce privește reacțiile adverse. Am încurajat toate persoanele vaccinate, indiferent de gradul de semnificatie clinică, să le raporteze tocmai pentru a avea o imagine cât mai clară asupra acestor date și pentru a le face cunoscute opiniei publice. Este important să monitorizăm profilul de siguranță și să le facem cunoscute publicului pentru a crește nivelul de încredere în importanta vaccinării.

Numărul total al reacțiilor adverse ca urmare a vaccinării anti-Covid, începând de la 27 decembrie, defalcat pe 3 tipuri de  vaccinuri:

  • Pfizer- 556 de reacții de tip local cu dureri la locul de administrare și 2324 de reacții generale de tip febră, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală și alergii de tip urticarian.
  • Moderna-începând cu data de 4 februarie – au fost înregistrate 9 reacții la nivel local, cu durere la nivelul de administrare și  75 de reacții generale de tip febra, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală și alergii de tip urticarian.
  • AstraZeneca– începând cu data de 15 februarie – 7 reacții raportate, 4 locale și 3 generale de tip febra, cefalee, dureri musculare, stare de insomnie.

În ceea ce privește ultima săptămâna de vaccinare. au fost raportate  432 reacții adverse post-vaccinare, dintre care 76% au fost raporte pe platforma Agenției Naționale a Medicamentului, restul fiind raportate la Institutul Național de Sănătate Publică.

Vârsta mediană a celor care au raportat reacții adverse este de 41 de ani, cu extreme între 19 ani și 88 de ani, 77% care au raportat reacții adverse fiind de sex feminin. Perioada mediană între data vaccinării  și data debutului reacțiilor adverse  fost de 21 de zile. În fucție de severitate, au fost raportate zero cazuri severe și 42 de cazuri, clasificate ca fiind nesevere.

In ceea ce privește distribuția, 75% au fost de tip local, 34% au raportat dureri musculare. Nu au fost înregistrate cazuri de șoc anafilactic”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, marţi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Revoltător! Cum justifică Luis Fabian crima de la Padina: 'Trebuie să înghit eu?!'
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Sedus și jefuit de iubita româncă. Metoda prin care o femeia în vârstă de 47...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Halep IUBEȘTE din nou?! E milionar în Top 300 Capital: : Așa s-a întâmplat
Florin Răducioiu, distrus după relația cu fotomodelul Janine Sârbu. Cum a aflat că e înșelat
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×